Přejezd do Canberry

Dnes jsme měli v plánu jediný cíl. Přejezd do hlavního města Austrálie – Canberra. Od rána bylo zataženo a mrholilo. Navigace ukazuje, že máme před sebou přes 700km.

Hned poté, co jsme vyrazili z kempu na Phillip Island, se pořádně rozpršelo. Stěrače jsme doteď moc nepotřebovali, ale hned první zátěžová zkouška pro ně dopadla špatně. Stíraly špatně a navíc se po chvíli jeden zlomil. Nezbylo než rychlá oprava na dojetí do první pumpy, kde koupíme nové. U pumpy je bohužel neměli, ale hned za ní byl obchod s autodíly, který měl naštěstí otevřeno i v neděli. Nové stály jen 12 dolarů a prodavač nám je i pomohl zkrátit na potřebnou délku. S funkčními novými stěrači se i za silného deště jelo jedna báseň… 🙂

Z Phillip Island jsme jeli přes Newhaven, Wonthaggi, Inverloch do Morwell, kde jsme se připojili na dálnici Princes Highway. Po ní jsme jeli přes Traralgon, Sale a Lakes Entrance do Cann River, kde jsme odbočili na dálnici Monaro Highway. Po ní jsme jeli až do Canberry. Celou cestu bylo ošklivé počasí, místy pořádný liják. Cesta vedla přes pohoří Great Dividing Range (Velké předělové pohoří), nejvýše jsme byli u města Cooma ve výšce 1116m n.m. Cestou jsme potkávali samé pastviny s ovcemi a dobytkem. I v nadmořské výšce 1100m n.m. jsme viděli u silnice hejno bílých papoušků kakadu.

Asi 30km před městem Bombala jsme opustili stát Victoria a přejeli do dalšího státu New South Wales. Samotná Canberra pak leží na území samostatného státu Australian Capital Territory. Do kempu South Canberra Motor Park, který je asi 10km od centra města, jsme dojeli po 19hod. Je tu dost zima, pořád prší. Kemp byl dost zastaralý a skoro prázdný, ve sprchách jsme za celou dobu nikoho nepotkali. Měli jsme pro sebe celou kempovou kuchyňku, kterou jsme obsadili s počítačem na celý večer.

Dnes to byl první den pobytu, kdy jsme foťák ani nevytáhli z pouzdra. 🙂