East End of Rundle

Mezi městy Canmore a Banff se táhne hřeben Rundles. Vrcholy jsou očíslovány od 1 do 8 a na jihovýchodním konci nad Canmore je poslední výběžek East End of Rundle, kam se dá dojít i v zimě. Vrchol je vysoký 2530m n.m. a my jsme došli až těsně pod něj.

Vyrazili jsme ve dni volna za slunného počasí až v poledne a šel s námi i spolubydlící Honza. Na výchozí bod treku jsme dojeli jeho autem. Je to stejné parkoviště ve Spray Valley, odkud se vyráží i na další treky včetně Ha Ling Peaku, kde jsme byli nedávno. Cesta stoupá prakticky kolmo svahem dost zprudka vzhůru a dokud se jde lesem, tak v závětří. Jakmile jsme vyšli ven z lesa tak začal profukovat místy dost nepříjemný nárazový vítr. Celou cestu je parádní výhled právě na Ha Ling Peak, který od Rundles dělí údolí Spray Valley s nádrží Whitemans Pond.

Cesta ubíhala rychle a po nastoupání asi 800 výškových metrů jsme usedli na slunné vyhlídce v závětří na svačinu. Parádní výhled na jihovýchod do údolí Bow Valley a na město Canmore no a samo sebou Ha Ling Peak. Během svačinky nás předešli tři lidé, kteří se začali škrábat k vrcholu. Kus jsme je následovali, ale cesta se měnila v lezení po ostrém hřebeni a nikdo z nás neměl výbavu, navíc se zatáhlo a vítr zesílil. Nechali jsme je tedy jejich osudu a otočili se ve 3 hodiny nazpět asi ve výšce 2500m n.m. kousek pod vrcholem. Nechtěli jsme zbytečně riskovat. Z dálky jsme pak pozorovali, jak se trápí na skále.

My jsme během jedné hodiny seběhli a sklouzali dolů. Posledních asi dvě stě metrů se nám podařilo sejít z hlavní vyšlapané cesty a šli jsme prudkým svahem v lese místy po kolena ve sněhu. To, že jsme si nabrali sněhu do bot, nám ale už na konci cesty vlastně ani tolik nevadilo.

Další vrchol z blízkého okolí Canomre máme zdolaný. Nějak se nám ty zimní treky zalíbily. Na sluníčku už teď v dubnu není až taková zima, po tvrdém sněhu se skvěle chodí – máme nesmeky, takže nekloužeme, a zasněžené hory okolo nabízí parádní podívanou. No mrkněte sami na fotky!

mapOtevřít mapu v novém okně!


googlephotosProhlédněte si všechny naše fotky z tohoto výletu na East End of Rundle!